Cobot, spolupracovník

V pobočke DACHSER v Dissene pracujú ľudia a stroje vedľa seba. Flexibilní „coboty“ pomáhajú zamestnancom a zbavujú ich opakovaných a monotónnych úloh. Táto spolupráca sa osvedčuje.

Ľudia a roboti spolupracujú v harmónii.
Ľudia a roboti spolupracujú v harmónii.

Pri výstupe stlačeného vzduchu z prísaviek zaznie krátke syčanie. Robotické rameno bezpečne drží osem balení potravín a dvíha ich z prepravky. Potom sa rameno otáča a jemne ukladá balíky na pásový dopravník. „Musíme sa uistiť, že tlak v prísavkách nie je príliš silný; v opačnom prípade zanechajú stopy alebo v najhoršom prípade dokonca poškodia obal produktu,“ hovorí Daniele Andreano, vedúci tímu Corporate Contract Logistics Technology Solutions v spoločnosti DACHSER, o výzve používania robotov.

Na pobočke Dissen pri diaľnici A33 v nemeckom Teutoburskom lese sa všetko točí okolo jedla. Okrem manipulácie tovaru na prepravu v rámci regiónu, Nemecka či Európy, multi-user sklad má k dispozícii takmer 39 000 paletových miest. Pobočka tiež ponúka služby s pridanou hodnotou, ako je výroba stojanov, balenie sortimentných krabíc a tlač dátumov spotreby. V druhom prípade sa výrobky zákazníka skladu Dissen musia jednotlivo umiestniť na dopravný pás a na ich obaly sa musí umiestniť požadovaný text. V tomto prípade ide o náhradu mäsa vyrobenú z rastlinných bielkovín. Pásový dopravník prevezie každú položku - dnes je to "ako Gyros" - cez tlačiareň, ktorý do určeného priestoru zadá správny dátum spotreby.

Coboty sa zapájajú

Pri tomto procese tlače sa výrobky musia vybrať z plastových prepraviek, v ktorých sa dodávajú, vytlačí sa na ne text, potom sa musia umiestniť do prepravných kartónov a nakoniec sa musia naskladať na palety. Predtým tieto činnosti vykonávali zamestnanci z tímu kontraktnej logistiky, ale teraz im pomáhajú dvaja spolupracovníci nazývaní "coboty". Coboty sú robotické ramená, ktoré vykonávajú svoje úlohy spoločne s ľuďmi. "Považujeme to za dôležitý krok v automatizácii, ktorý však v žiadnom prípade nenahradí ľudí," hovorí Michael Mayer, ktorý v centrále DACHSER v Kemptene vedie oddelenie Corporate Contract Logistics Consulting a intenzívne sa zaoberá skladovými procesmi. Opakujúce sa a fyzicky monotónne úlohy, ako je vyberanie výrobkov z krabíc a ich ukladanie na pásový dopravník, nie sú práve tým, čo robí prácu atraktívnou pre zamestnancov. "Robiť to osem hodín v kuse je jednoducho veľmi únavné," hovorí Mayer.

Toto video ukazuje, ako dva kolaboratívne roboty alebo "coboty" pracujú v tesnej blízkosti ľudí v DACHSER v Dissene a ako ich prijímajú zamestnanci.

Proces v sklade Dissen sa dokonale hodil na tento projekt automatizácie. Tím kontraktnej logistiky v centrále v Kemptene spolu s miestnymi kolegami z kontraktnej logistiky a bezpečnostným technikom na stavbe vypracoval koncepciu bezpečnej práce so strojmi. "Vedeli sme, že priemyselné roboty neprichádzajú do úvahy," hovorí Andreano. Vzhľadom na riziko úrazu počas prevádzky takéto roboty pracujú v uzavretých, chránených priestoroch. Na druhej strane coboty reagujú "citlivo" na prítomnosť ľudí, podobne ako zadné dvere na zadnej časti moderného auta: ramená sa prestanú pohybovať. "Na ďalšom zvýšení bezpečnosti pracujeme so svetelnými závesmi. Ak je svetelný lúč prerušený, robotické rameno spomalí svoj pohyb alebo sa úplne zastaví," vysvetľuje Andreano.

Okrem zabezpečenia správneho tlaku vzduchu v prísavkách je potrebné zohľadniť aj teplotu, pretože niektoré potraviny sa musia skladovať v chlade. "Teplota v logistickej hale s potravinami sa pohybuje od dvoch do siedmich stupňov celzia, čo môže spôsobiť kondenzáciu na obaloch," hovorí Andreano a opisuje jednu z technických výziev. Kvapalina sa môže nasávať cez prísavky a potom sa musí odvádzať cez plastové rúrky. V priebehu týždňa tím implementoval celý proces a súvisiace nepredvídané udalosti pomocou dvoch cobotov. "Naši zamestnanci môžu vykonávať zmeny v systéme priamo na mieste pomocou tabletu, a keďže si to nevyžaduje žiadne znalosti programovania, nie sú závislí od pomoci poskytovateľa služieb," hovorí Andreano. Pre hladký priebeh procesu je však dôležité, aby veľkosti, materiál a hmotnosť obalov zostali nezmenené. "Automatizácia závisí od štandardizácie," hovorí Mayer.

Coboty sa podieľajú na poskytovaní služieb s pridanou hodnotou.
Coboty sa podieľajú na poskytovaní služieb s pridanou hodnotou.

Automatizácia zvyšuje kvalitu práce

Nie každý pracovný krok sa však dá ľahko automatizovať, čo sa prejavuje aj v Dissene. Po označení dátumu spotreby sa výrobky vložia do prepravného kartónu a potom ich druhé rameno cobota umiestni na paletu. "Umiestnenie výrobkov do prepravných kartónov je pre cobota komplexnou výzvou," hovorí Andreano. Táto úloha si zatiaľ vyžaduje ľudské ruky, ale interní konzultanti ju už majú na svojom zozname úloh. Coboty sa dobre ujali v kontraktnom logistickom sklade v Dissene. Pre Timo Prielippa, generálneho manažéra logistického centra Dissen, už sú dávno viac než len vítanými pomocníkmi v každodennej logistike: "Myslím si, že zapojenie sa do robotiky je naozaj vzrušujúce a špičkové. Verím, že pomôže formovať našu budúcnosť, a je zábavné byť toho súčasťou."

Všetci zúčastnení na všetkých úrovniach už mohli získať množstvo cenných skúseností z projektu, ktorý sa teraz vyhodnocuje a ďalej rozvíja spolu s výskumníkmi z laboratória DACHSER Enterprise Lab. Mayerov tím chce, aby z neho v budúcnosti profitovali aj ďalšie pobočky na svojej ceste automatizácie: "Všade, kde to má zmysel, chceme s podporou strojov zvýšiť kvalitu práce a uľahčiť život našim kolegom. V konečnom dôsledku je to prospešné pre všetkých účastníkov procesu."

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Stefan Koleno PR & Communication • Communications & Marketing