Z Nemecka do Zambie: mladí spájajú svety

Trash4Cash je názov spoločnosti zameranej na spracovanie odpadu, ktorú v roku 2019 založili mladí ľudia v Zambii v spolupráci s DACHSER a detskou charitou terre des hommes. Podnikateľský nápad, ktorý spája udržateľnosť a sociálne aspekty, vznikol počas výmeny mladých ľudí so stážistami DACHSER a mladými odborníkmi v Nemecku. Po piatich rokoch skupina z Livingstonu v Zambii znova navštívila Kempten v Allgäu.

Členovia Trash4Cash s Larou Kühn, stážistkou v odpadovom hospodárstve spoločnosti ZAK (druhá zľava) v recyklačnom centre v Sonthofene.

Počas aktuálnej návštevy si jedenásť Zambijčanov a ich sprievodcov, projektový dozor z miestnej mimovládnej organizácie „Environment Africa“ a zástupca mestskej správy v Livingstone prehĺbili svoje vedomosti. Dozvedeli sa o technológiách a procesoch, ktoré môžu implementovať vo svojej spoločnosti. Okrem toho sa zamerali na vzájomné stretnutia a výmenu názorov s mladými zamestnancami a stážistami zo spoločnosti DACHSER a komunálnej odpadovej spoločnosti ZAK.

„Je skvelé vidieť, že toľko ľudí sem nosí odpad z vlastnej motivácie,“ hovorí Namo Chuma, projektový manažér miestnej mimovládnej organizácie ‚Environment Africa‘ a člen Trash4Cash, keď pozoruje, čo sa deje v recyklačnom centre Zweckverband für Abfallwirtschaft Kempten (ZAK) v Sonthofen. Mnohí ľudia v Zambii na likvidáciu odpadu nemyslia. Preto chodíme do škôl v našej domovskej krajine ako ambasádori a už od útleho veku vzdelávame deti o správnom separovaní odpadu a dôležitosti tohto úsilia.“

Tím Trash4Cash strávil tri dni aktívnou prácou v recyklačnom centre ZAK a v miestnom obchode s použitým tovarom a získal cenné poznatky o spracovaní odpadu v Nemecku. Napríklad účastníci projektu prijímali a triedili odpad, rozoberali elektrospotrebiče, likvidovali jednotlivé časti oddelene a pripevňovali cenovky na tovar, napríklad šperky, určené na predaj v obchode s použitým tovarom.

Ďalšia propagácia projektu Trash4Cash

„Som rád, že môžeme našu výmenu zopakovať a že tentoraz mohli prísť do Kemptenu všetci členovia projektu zo Zambie. Všetci máte šancu a príležitosť spojiť pohľady oboch krajín a životných situácií a vzájomne sa podeliť o svoje výzvy a perspektívy,“ povedal Bernhard Simon, predseda predstavenstva DACHSER, keď sa začiatkom mája prihovoril mladým ľuďom zo Zambie a Nemecka na úvodnom podujatí.

„Výsledkom našej poslednej výmeny bolo niečo veľmi výnimočné, spoločnosť Trash4Cash, ktorá v Livingstone vytvorila miestny reťazec na tvorbu hodnoty pre recyklovateľný odpad. Zo sociálneho projektu sa vám podarilo stať úspešnými podnikateľmi a vytvoriť príjem pre seba a svoju sieť miestnych zberačov odpadu. Sme na to veľmi hrdí a chceme naďalej podporovať rozvoj spoločnosti Trash4Cash.“

Prostredníctvom projektu Trash4Cash vytvorili mladí ľudia v Zambii vlastný hodnotový reťazec pre recyklovateľný odpad, ktorý ponúka veľkú pridanú hodnotu v niekoľkých smeroch. Vytvorili pracovné miesta pre seba a ďalší zdroj príjmu pre niektorých ľudí v okrese, ktorí dostávajú peniaze za odovzdaný a predbežne vytriedený odpad. Okrem toho udržiavajú čisté životné prostredie vo svojej krajine, ktorá prosperuje z cestovného ruchu, a zlepšujú hygienu a zdravie obyvateľov Livingstonu.

Učenie sa jeden od druhého

Okrem praktických skúseností v spoločnosti ZAK a iných spoločnostiach na spracovanie odpadu, ako aj workshopu o efektívnom využívaní sociálnych médií pre podniky v miestnom vydavateľstve novín, sa kládol dôraz na zapojenie študentov a mladých zamestnancov z DACHSER a ZAK.

Zatiaľ čo Zambijčania získavali skúsenosti s nemeckým odpadovým hospodárstvom, mladí ľudia z centrály DACHSER tiež pokročili vo svojom projekte. Pracujú na zdokonalenom systéme triedenia odpadu pre ústredie v Kemptene. Na tento účel zorganizovali so zambijskými návštevníkmi workshop.

„Vytvorili sme tri stanovištia a spolu s členmi T4C sme okrem iného pracovali na vytvorení prezentačných materiálov pre nástenky, ktoré môžeme použiť na prezentáciu nášho projektu odpadového hospodárstva zamestnancom ústredia DACHSER v Kemptene,“ vysvetľuje Marius Holweger z oddelenia prevádzky školiacich a konzultačných systémov DACHSER. „Vzájomne využívame svoje skúsenosti, know-how a nápady.“

DACHSER celosvetovo
Kontaktujte nás
Kontakt Stefan Koleno PR & Communication • Communications & Marketing